HelpDisc saveti u vezi poplavljenih diskova

Usled nesreće koja je pogodila Srbiju i ceo region i donela ogromne količine vode koja je poplavila ugrožena područja, u HelpDisc su uveliko počeli da pristižu hard diskovi koji su završili pod vodom.

Za početak dobro je da su klijenti čiji su računari potopljeni bez pokušaja otvaranja doneli kod nas njihove hard diskove, što je početni uslov da spasavanje podataka uopšte dobije šansu za uspeh. Situacija sa poplavljenim hard diskovima je sa aspekta spasavanja podataka jako složena i problematična. Zato je veoma važno pridržavati se nekoliko pravila čime se pre svega sprečava trajni i nepovratni gubitak podataka a sa druge strane doprinosi povećanju šansi za njihovo spasavanje.

hard-disk-iz-poplave

Slika 1. Ostaci blata na kućištu i elektronici poplavljenog hard diska

NE UKLJUČIVATI HARD DISK. Svaki pokušaj stavljanja u rad hard diska koji se našao na udaru vode verovatno će dovesti do trajnog gubitka podataka. Ogromne su šanse da će voda i sve nečistoće u njoj prilikom pokušaja pokretanja diska napraviti oštećenja na mehanici koja će situaciju sa aspekta spasavanja podataka učiniti beznadežnom.

NE OTVARATI DISK. Ovo pravilo je od krucijalnog značaja i važi za svako spasavanja podataka ali dobija na dodatnoj težini u slučaju poplavljenih hard diskova. Iako je hard disk završio pod vodom, uvek postoji određeni procenat šansi da voda nije dospela do mehanike, koja predstavlja njegov najosetljiviji deo, već da je stradala samo elektronika. Otvaranje kućišta hard diska potpuno isključuje ovu mogućnost.

NE POKUŠAVATI SUŠENJE HARD DISKA. Možda zvuči nelogično ali je sušenje potopljenog hard diska jedna od gorih stvari koje možete uraditi. Ukoliko je voda dospela do mehanike hard diska i magnetnih ploča sa vašim podacima, njeno naglo isparavanje moglo bi doneti nepopravljivu štetu. U njoj se nalaze razne nečistoće koje je mnogo lakše i sigurnije ukloniti ako su u tečnom stanju. Ukoliko do isparavanja ipak dođe i sve ove nečistoće završe u čvrstom stanju na površini magnetnih ploča, njihovo uklanjanje može dovesti do ogrebotina i gubitka podataka.

TRUDITE SE DA NAM HARD DISK DOSTAVITE U MOKROM STANJU. U trenutku kada hard disk izvučete iz vode, treba sprečiti isparavanje vode i samim tim pomenute posledice. Hard disk treba položiti tako da njegov položaj obezbeđuje slivanje vode sa magnetnih ploča na preostali prostor u kućištu. U ovom preostalom prostoru nalaze se i glave ali je važno napomenuti da je svaka kompomenta hard diska  izmenljiva osim ploča sa podacima. Ovako položen hard disk treba uviti, po mogućstvu u elekstrostatičko pakovanje, a poslužiće i papirni ubrus ili kesa, i osigurati da što manje vazduha uđe unutra – sve u cilju sprečavanja isparavanja vode.

hard-disk-pun-vode

Slika 2. Unutrašnjost poplavljenog hard diska

Ako može biti sreće u nesreći – to je da su hard diskovi potopljeni u slatkoj a ne u slanoj vodi. Slana voda predstavlja elektrolit i mnogo bolje provodi struju od slatke vode. Kada se elektrolit nađe između dva materijala dolazi do hemijskih reakcija, brže oksidacije i većih oštećenja.

HelpDisc će nastaviti sa savetovanjem u vezi sa spasavanjem podataka sa poplavljenih diskova. Daćemo svoj maksimum da sa naše strane i u domenu našeg posla otklonimo posledice katastrofalnih poplava koje su zadesile naš region.

HelpDisc

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.