Disk od 14 TB i sa dva aktuatora

Kada su pre nekoliko godina SSD diskovi postali naglo popularni mislilo se da je to definitivno početak kraja hard diskova.

Svi portali namenjeni kompjuterskom hardveru I softveru su u prvi plan isticali prednosti SSD diskova u odnosu na hard diskove, naročito brzinu upisa i čitanja podataka.

Međutim, proizvodnja hard diskova nije zaustavljena.

Svesni činjenice da su dostigli prirodnu granicu u tehnološkom razvoju, proizvođači hard diskova su ulagali u inovacije hardvera, pa smo tako imali prilike da vidimo diskove koji su punjeni helijumom, kapaciteta od 4 i 6 TB.

Takav jedan disk smo verovatno prvi u svetu otvorili i analizirali što možete videti u tekstu Prvi helijumski hard disk u Srbiji.

Pored ovakvih diskova, na tržištu su se pre par godina pojavili ultra tanki 2.5′‘ diskovi kapaciteta 1 i 2 TB. Njihove dimenzije se ne razlikuju mnogo od SSD diskova, a odnos kapaciteta i cene je višestruko u korist HDDa.

Pre nekoliko dana pojavila vest na Seagate-ovom sajtu za još jednu inovaciju.

Naime, Seagate je na samitu u San Hoze-u predstavio hard disk kapaciteta 14 TB, punjen helijumom i sa dva aktuatora.

 

Da pojasnimo pojam, aktuator je pokretni element u hard disku koji nosi glave. Pored ploča na kojima su podaci ovo je najbitniji i najosetljivi deo diska, pa su najteži slučajevi za spasavanje podataka upravo kvarovi glava.

Aktuator se često poistovećuje sa glavama, iako se glave nalaze samo na jednom njegovom delu. Dodatne tehničke detalje možete videti u tekstu HDD actuator.

Više aktuatora u jednom disku nisu potpuno nov pojam, ali je ovo Seagate-ovo rešenje postavilo rekord u smislu kapaciteta i brzine.

Ovi diskovi, iz familije Exos X, predstavljaju odgovor na prošlogodisnje Toshibino predstavljanje MG07ACA diska od takođe 14 TB.

 

Seagate je išao korak dalje i implementirao HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) tehnologiju koja omogućava drastično veću gustinu zapisa na pločama.

Dodavanjem još jednog aktuatora, ovaj proizvođač uvodi paralelizam u okviru jednog hard diska čime se omogućava sistemu da čita dva različita podataka istovremeno i tako duplo skraćuje vreme potrebno da se podaci upišu/pročitaju.

Sve ove inovacije daju dobre izglede da se 2019. godine pojave diskovi kapaciteta 20 TB.

Ako se vratimo na priču sa početka, trenutni razvoj SSD diskova ne može da se takmiči sa hard diskovima u pogledu odnosa kapaciteta i cene, pa tako Samsungov 860 EVO SSD od 1 TB kosta 330 dolara, dok isti kapacitet za HDD možete kupiti za oko 50 dolara.

Ovo je dokaz da proizvođači još uvek ne planiraju da odustanu od proizvodnje hard diskova i da aktivno ulažu u inovacije kako bi produžili životni vek ovih uređaja.

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.