Kripto valute i kako utiču na cenu diskova

Chia coin

Pre nekoliko godina potražnja za grafičkim karticama krenula je da raste ogromnom brzinom. Razlog je bila popularnost korišćenja procesorske snage grafičkih kartica za potrebe “rudarenja” kriptovaluta . Nema osobe koja nije čula za kriptovalute za Bitcoin ili Ether. Ovih dana sve češće se priča o novoj kriptovaluti, tzv Chia coinu. Chia coin nudi potpuno novi način “rudarenja” koristeći sektore na SSD I hard diskovima.

Nova kriptovaluta donela je potpunu pometnju na tržištu hard diskova, kako lokalno tako i na globalnom nivou. Gotovo je sada već više nemoguće pronaći hard disk u maloprodaji po cenama kakve pamtimo poslednjih nekoliko nedelja. Ove promene su nastale kao posledica tehnologije rudarenja/plotovanja digitalnog chia semena, u kojoj glavnu ulogu igraju kako jako brzi SSD diskovi, tako i oni hard diskovi kapaciteta počev od 1TB pa i veći.
Bitcoin je popularno rudariti grafičkim karticama, dok se Chia seme “plotuje” ili “farmuje” na način tako što koristi prostor na hard disku gde “farmeri” ustupaju svoj slobodan prostor u cilju ostvarivanja zarade.

Šta ovo znači u našem slučaju?

Vodeći se prostim pravilom ekonomije ponuda/potražnja ne moramo biti izuzetni eksperti da bismo došli do zaključka da ukoliko potražnja bude rasla, a zalihe se brzo topile, neizbežno je da ce cena medija za skladištenje podataka nastaviti na leđima rakete da ide ka nebu. A onda na nebu… tamo malo više ka Elon Muskovoj stratosferi i izlevitira sa njegovim Starlink satelitima na duže staze.

Dakle, sva ova situacija mora da utiče i stvori dodatne promene u lancu ishrane IT sektora.
Jer je hard disk kao komponenta kompjuterskog sklopa daleko vitalnija od grafičke kartice visokih performansi.
Drugim rečima, sigurno je manji share gamera koji plaču za grafičkim karticama čije cene su ostale neopravdano visoke u odnosu na gotovo čitavo svetsko tržište svih kompjutera gde da bi se sastavila jedna konifguracija za nezahtevnog, ili zahtevnog korisnika potpuno neophodno da sadrži daleko vitalniji uređaj u svom sklopu, a to je hard disk.
Ovde nisu cenovno na udaru samo NAS sistemi i enterprise hard driveovi koji su visokih performansi i kapaciteta, nego i oni koji se nađu u kućištima svih nas doktora, taksista, domaćica, frizera, molera, administrativnih službenika i slično…

Na kraju dolazimo do zaključka da…

Dok kripto groznica Chia semenki bude trajala mogu najviše da profitiraju proizvođači hard diskova, a takođe vrlo verovatno će dolaziti do velikog broja reklamacija ovih uređaja budući da se SSD-ovi jako eksploatišu u procesu plotovanja. Prema dostupnim infromacijama na popularnim inostranim online prodavnicama u zadnjih 7 dana cena je porasla za 66%.
Neki sličan trend prati i naše tržište, disk od 8TB kod naših prodavaca je poskupeo za 37% u odnosu na cenu sa početka godine.
Tako i kod nas u data recovery industriji neminovno dolazi do promena cena usluga koje u procesu spasavanja podataka podrazumevaju neophodno korišćenje hard disk donora.

Janko Janićijević
Marketing menadžer
HelpDisc

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.