Povratak u monolit

Monolitna konstrukcija fleš diskova nastala je iz potrebe za smanjivanjem fleš memorija. I to sabijanjem njihovih komponenti u manji i (teoretski) izdržljiviji silikonski čip. Takozvani monolit. U njegovoj izradi se odustalo od tradicionalnog formata integrisanog kola za NAND fleš.

I to je njegov ključni nedostatak. Makar što se data recovery-ja tiče.

Ukoliko je u pitanju gubljenje podataka zbog problema logičke prirode moguće je neispravnom monolitu pristupiti preko PC-3000 III portabla. Zatim se ulazi u postupak kloniranja podataka na ispravan disk, sektor po sektor.

Složena popravka monolita

Međutim, u slučaju složenih elektronskih kvarova na monolitu potrebno je sadržaj fleš diska očitati direktno preko pinova. Ovakvo spasavanje zahteva skup i invazivan rad koji oduzima mnogo vremena.

Narodski rečeno to znači ručno lemiti svaki kontakt pojedinačno po unapred definisanim pinout šemama. Kontakti/pinovi su mesta na monolitu preko kojih se prenose signali s podacima za čitanje. Šeme se preuzimaju iz baza podataka kompanija čije napredne softvere koristimo.

U želji da taj proces ubrza, HelpDisc je nabavio Ace Lab Spider board adapter koji nudi drugačiji način „vezivanja“ pinova. Inženjeru je omogućeno da po signalima rasporedi iglice ovog adaptera, a softverski odredi preko koje iglice će se određeni signali prenositi.

Međutim ni upotreba najnovijih tehnologija ne garantuje uspeh spasavanja podataka sa monolita. To može biti mukotrpan, a opet uzaludan posao koji traje mesecima.

Monolit

Slika 2: Pristup NAND flešu lemljenjem vodova

Slika 3: Pristup NAND flešu korišćenjem Spider board adaptera

Monolit nije pouzdan

Neupućenom oku svi USB uređaji izgledaju isto. Svi su jednako jeftini i praktični. Ali pokazalo se i nepouzdani, ako je čuvanje važnih informacija u pitanju. S tom razlikom što je, zbog mnogo težeg procesa spasavanja monolitski tip neprikladniji za skladištenje u slučajevima kad je bezbednost podataka prioritet.

Stoga preporučujemo da na fleš memoriju ovog tipa nikada ne čuvate podatke od vitalnog značaja.

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.