Povratak u monolit

Monolitna konstrukcija fleš diskova nastala je iz potrebe za smanjivanjem fleš memorija. I to sabijanjem njihovih komponenti u manji i (teoretski) izdržljiviji silikonski čip. Takozvani monolit. U njegovoj izradi se odustalo od tradicionalnog formata integrisanog kola za NAND fleš.

I to je njegov ključni nedostatak. Makar što se data recovery-ja tiče.

Ukoliko je u pitanju gubljenje podataka zbog problema logičke prirode moguće je neispravnom monolitu pristupiti preko PC-3000 III portabla. Zatim se ulazi u postupak kloniranja podataka na ispravan disk, sektor po sektor.

Složena popravka monolita

Međutim, u slučaju složenih elektronskih kvarova na monolitu potrebno je sadržaj fleš diska očitati direktno preko pinova. Ovakvo spasavanje zahteva skup i invazivan rad koji oduzima mnogo vremena.

Narodski rečeno to znači ručno lemiti svaki kontakt pojedinačno po unapred definisanim pinout šemama. Kontakti/pinovi su mesta na monolitu preko kojih se prenose signali s podacima za čitanje. Šeme se preuzimaju iz baza podataka kompanija čije napredne softvere koristimo.

U želji da taj proces ubrza, HelpDisc je nabavio Ace Lab Spider board adapter koji nudi drugačiji način „vezivanja“ pinova. Inženjeru je omogućeno da po signalima rasporedi iglice ovog adaptera, a softverski odredi preko koje iglice će se određeni signali prenositi.

Međutim ni upotreba najnovijih tehnologija ne garantuje uspeh spasavanja podataka sa monolita. To može biti mukotrpan, a opet uzaludan posao koji traje mesecima.

Monolit

Slika 2: Pristup NAND flešu lemljenjem vodova

Slika 3: Pristup NAND flešu korišćenjem Spider board adaptera

Monolit nije pouzdan

Neupućenom oku svi USB uređaji izgledaju isto. Svi su jednako jeftini i praktični. Ali pokazalo se i nepouzdani, ako je čuvanje važnih informacija u pitanju. S tom razlikom što je, zbog mnogo težeg procesa spasavanja monolitski tip neprikladniji za skladištenje u slučajevima kad je bezbednost podataka prioritet.

Stoga preporučujemo da na fleš memoriju ovog tipa nikada ne čuvate podatke od vitalnog značaja.