Slomljene ploče

Svakodnevno kod nas u HelpDisc pristiže pozamašan broj hard diskova za spasavanje podataka, pre nekoliko dana dogodio se i jedan radikalan slučaj, naime klijent nam je poštom poslao hard disk za spašavanje podataka i tom prilikom zatičemo sledeće.

slomljene-ploce

Slika 1: Polomljena ploča hard diska.

Ovo nije neobično ako uzmemo u obzir da su same ploče veoma krhke, one su proizvedene od krtih materijala koji su neotporni na fizičke ili mehaničke udarce (staklo sa keramičkim supstratom) i iz tog razloga hard disk mora biti dobro čuvan u pakovanju koje sprečava i amortizuje bilo kakav udarac. Ono što hoćemo našim klijentima da prenesemo je da Vašem hardu ukoliko nije dobro pripremljen za pošiljku preti upravo ovakva neprijatna situacija.

Nakon uočenog problema zaključak je sledeći, nemogućnost spasavanja podataka nijednom metodom, ploča je u kritičnom stanju, tanka magnetna folija koja služi za skladištenje podataka i koja se nalazi na staklenoj površini ploča je zauvek uništena.

Posmatrajući ovu sliku naizgled se postavlja pitanje, očito je havarisan hard disk i gornja ploča je zauvek izgubila podatke, ali šta se dešava sa ostalim pločama kod kojih nije došlo do lomljenja i oštećenja?

Priroda zapisivanja podatka na hard disk je definisana različitim metodama, algoritmima, jedan podatak može se parcijalno zapisivati paralelno na više ploča, samim tim konkretan deo podatka koji je ostao na ploči koja je oštećena ne pruža mogućnost isčitavanja celog podatka i taj podatak je automatski zauvek izgubljen.

HelpDisc

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.