Testirajte svoj hard disk

Šta je hard disk?

Hard diskovi su interne ili eksterne računarske komponente koji služe za čitanje i upis podataka.

Za hard diskove se kaže da su mehatronički uređaji, tj. predstavljaju spoj mehaničkih delova i elektronike, koji simultano i sinhronizovano rade, po instrukcijama posebnog programa unutar samog hard diska koji se naziva firmware.

Ovakva konstrukcija im daje određene prednosti, ali i mane u odnosu na ostale medije na kojima se smeštaju podaci.

Prednost se ogleda u mogućnosti upisa podataka velikom gustinom, pa tako danas imamo hard diskove koji dostižu 6 TB, pa cak i 8 TB. UPDATE 2019: Sada postoje diskovi i od 12 TB u prodaji.

Ostali mediji, bazirani na flash tehnologiji (SSD, memorijske kartice, USB flash memorije…) trenutno ne mogu da obezbede ni približno toliki memorijski prostor.

Međutim, sama činjenica da se podaci na hard disku čuvaju kao magnetni zapisi na pločama (diskovima unutar kućišta hard diska), koje se okreću brzinom od 5400, 7200 pa i do 15000 obrtaja u minuti, dovodi nas do zaključka da su ovakvi mediji jako osetljivi na razne uticaje.

Mehanički udarci, nagla promena napona struje, termalni uticaji itd. mogu imati nesagledive posledice na ispravnost hard diska, što u krajnjoj instanci dovodi do gubitka podataka.

Uređaji zasnovani na flash tehnologiji ne poseduju pokretne mehaničke komponente, pa su otporniji na pojave kao što su padovi, nagla pomeranja, vibracije i slično.

Ukoliko postoji sumnja da je hard disk neispravan potrebno je odmah napraviti backup. U protivnom, gubitak podataka je neminovan, samo je pitanje trenutka.

Program za testiranje hard diska

Kao sto je poželjno da se povremeno proverava rad procesora, grafičke kartice, napajanja itd. , tako je preporučljivo da se testira ‘’zdravlje’’ hard diska.

Kako postoje razni antivirus softveri i programi za procenu zauzetosti procesora, tako postoje i razni alati kojima svako može izmeriti neki parametar koji je vitalan za rad hard diska.

Jedan od takvih programa je Hard Disk Sentinel (HDSentinel), jednostavan i brz softverski alat koji može izvršiti dijagnozu i testirati vitalnost hard diska.

Full i trial verzije programa se nalaze na sajtu http://www.hdsentinel.com/, u sekciji download. Instalacija programa je jednostavna i odvija se u par koraka.

Nakon pokretanja programa (verzija 4.60) prikazuje se glavna kartica Overview, dok se sa leve strane nalazi polje sa memorijskim uređajima koji su trenutno vezani sa računarom.

Na ovoj kartici možemo selektovati uređaj za koji želimo da vršimo testiranje. Takođe, možemo videti marku i model hard diska, kao i particije.

 

HDSentinel-prva-strana

 

Glavna kartica Overview prikazuje dva status bara – Performance i Health. Oba statusa su izražena procentualno, a u zelenom polju ispod njih se nalazi i komentar izveden iz ovih očitavanja.

Obzirom da obuhvataju najbitnije parametre (S.M.A.R.T. atributi, greške pri transferu, spin up time itd.) ovi pokazatelji su najbitniji i prvi koje korisnik treba da razmotri.

Ukoliko su vrednosti manje od 100%, postoji mogućnost Repeat testa, kako bi se jos jednom utvrdilo stanje. Manja vrednost na ovim pokazateljima je jasna poruka da su podaci ugroženi i da bi trebalo razmisliti o backup varijanti uređaja.

Ispod komentara se može videti i vreme rada hard diska izraženo u danima i satima, kao i procenjeno vreme trajanja uređaja. Vreme rada hard diska se odnosi na sumu svih radnih sati, dakle ne na vreme koliko je prošlo od kad je prvi put uključen hard disk, već na ukupno vreme rada.

Na primer, ako je hard disk star 2 godine i radio je 12 sati svakog dana, Power on time će prikazati kao da je radio godinu dana 24/7.

Pored kartice Overview nalazi se kartica Temperature na kojoj se može očitati trenutna, prosečna i maksimalna dnevna temparatura hard diska.

Temperatura se može očitati i na grafikonu, na kome je prikaz zabeleženih temperatura u toku dana.

 

sentinel-temperatura-hdd

 

Ove dve kartice (Overview i Temperature) su dovoljne da pregled opšteg stanja hard diska kako bi se na vreme spremio backup i sprečio gubitak podataka.

Ostale kartice

Ostale kartice, kao sto su S.M.A.R.T. i Disk Performance daju detaljniju analizu parametara ključnih za funkcionisanje hard diska.

S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) se odnosi na monitoring sistem integrisan u samom hard disku koji analizira i izveštava o najbitnijim pokazateljima funkcionalnosti uređaja.

Na kartici S.M.A.R.T. –a u HdSentinel-u može se između ostalog dobiti izveštaj o pokazateljima kao što su Spin Up Time – prosečno vreme u milisekundama potrebno da se disk dovede u funkcionalnu brzinu, Reallocated Sectors Count– broj loših sektora čiji je sadržaj prebačen na rezervne, zdrave sektore, Seek Error Rate – greške pozicioniranja glava nastale zbog nepovoljnog mehaničkog ili termalnog uticaja na hard disk itd…

Na kartici Information mogu se videti osnovne informacije o uređaju, dok se na kartici Disk Performance se mogu videti kako trenutni upisi/čitanja, tako i ukupne i prosečne dnevne vrednosti upisavanja i čitanja podataka.

Hard Disk Sentinel je koristan program sa user friendly interfejsom i dovoljnim brojem različitih parametara koji pružaju informaciju o stanju hard diska.

Ipak, čak i ako svi parametri pokazuju da je medij sasvim ispravan, niko ne može predvideti nagli skok napona električne mreže ili pad laptopa sa stola.

Iz tog razloga je najbitnije imati backup, kako bi se na vreme obezbedile kopije podataka.

Ukoliko se ipak desi gubitak podataka, najsigurnije je da se korisnik obrati kompanijama koje se profesionalno bave spasavanjem podataka sa hard diska.

Miloš Gizdovski
Marketing menadžer
HelpDisc

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.