Prvi helijumski hard disk u Srbiji

Popularizacijom SSD tehnologije za skladištenje podataka čini se da hard diskovi polako gube svoju višedecenijsku slavu i vođstvo.

Solid State Drives (SSD) omogućavaju i do 5 puta brže izvođenje operacija i otporniji su na fizičke kvarove, jer za razliku od hard diskova ne poseduju pokretne mehaničke komponente.

Ipak, trenutna mana SSD-a jeste odnos cene i kapaciteta, zbog čega hard diskovi još uvek imaju prednost, obzirom da je cena 1 TB na SSD i do deset puta viša nego za isti prostor za skladištenje na hard disku.

Ova razlika možda ne igra značajnu ulogu kod kompanija koje imaju potrebu za bržim računarima, ali kod korisnika računara za kućnu upotrebu itekako utiče na izbor.

Zbog načina izrade smatra se da su hard diskovi jako blizu prirodne tehnološke granice, u pogledu količine podataka koje je moguće upisati, a da cena zadrži postoji odnos prema mogućnostima skladištenja.

Iz tog razloga vodeće svetske kompanije poput Western Digital-a, Seagate-a i Hitachi-ja već neko vreme rade na unapređivanju hard diskova i istražuju načine da osiguraju opstanak ovih uređaja na tržištu.

Jedno od rešenja koje se trenutno testira jeste hard disk punjen helijumom.

Regularni hard diskovi imaju običan vazduh unutar svojih kućišta. Prisustvo vazduha je neophodno kako bi moglo doći do upisivanja i čitanja podatka, obzirom da glave hard diska lebde na vazdušnom jastuku na oko 60 nm iznad ploča.

Ukoliko ne bi bilo vazduha, glave bi se slepile za ploče na kojima su podaci i hard disk ne bi mogao da funkcioniše.

Hard diskovi punjeni helijumom imaju brojne prednosti u odnosu na ‘’obične’’ hard diskove – veći kapacitet ( i do 10 TB), manja potrošnja energije, manje buke, manje grejanje uređaja itd.

Ovaj disk predstavlja pokušaj da se u helijumskoj atmosferi dobiju bolje performanse hard diskova u kojima je običan vazduh.

Ovakva tehnologija je još uvek u početnoj fazi prodaje, kako bi se prikupili podaci o funkcionisanju uređaja i potražnje na tržištu.

Obzirom da je sve u početnoj fazi, cena ovih uređaja je trenutno velika (500eura za 6tb ), čak i u rangu sa SSD tehnologijom, ali je kapacitet skladištenja na strani hard diskova.

Kako bi se upoznali sa tehnologijom, nabavili smo jedan takav uređaj, čime je HelpDisc postao prva kompanija u Srbiji koja je otvorila helijumski hard disk.

Ono što je ipak mnogo značajnije, HelpDisc je i jedina kompanija u svetu koja je otvorila i izvršila analizu mehanike helijumskog hard diska.

Naše odeljenje za istraživanje i razvoj alata za spasavanje podataka i kompjutersku forenziku, HddSurgery, imalo je priliku da otvori i ispita mehaniku helijumskog hard diska firme HGST, kapaciteta 6 TB.

Postupak otvaranja, kao i prvi zaključak vezan za mehaniku uređaja, nalazi se na snimku u nastavku teksta.

Pogledajte snimak i ostavite komentar da li biste kupili helijumski hard disk.

 

Pratite HelpDisc na Facebook-u, Twitter-u, LinkedIn-u i Google Plus-u.

Miloš Gizdovski
Marketing Menadžer

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.