Ključ za TeslaCrypt virus

Dok na ovim prostorima još uvek postoji trvenje čiji je Tesla (naravno naš) i veliko osporavanje svega što dolazi sa one strane bare (jer da nije Tesle još bi Ameri pisali uz lojanicu), tamo negde daleko Teslom se zove auto kojem ne treba gorivo, tako da pored punjenja mobilnog telefona sada možemo da punimo i automobil.

Tesla je nažalost prvi put dobio i negativnu konotaciju. Naravno, pričamo o Tesla ransomware-u, jednoj od varijanti cryptolocker-a koji poslednjih par meseci zadaje ogromne i nerešive probleme mnogim nesrećnim (neopreznim) korisnicima računara.

TeslaCryptSlika: http://deletemalware.blogspot.com

O samom načinu širenja problema i načinu prevencije puno je tema na internetu. Ono što je falilo bilo je rešenje. Kao grom iz vedra neba došla je vest da je ekipa ili neko njima blizak objavio master ključ za sve zaražene računare.

Da li su organi zaduženi za hvatanje ovih crypto-zlikovaca na pragu otkrivanja identiteta ili je neko od istih u napadu savesti rešio da okaje grehe možda nikada nećemo saznati.

teslacrypt-closedSlika: usblog.kaspersky.com

U svakom slučaju, vest da postoji master ključ za jednu od podvrsta virusa je bolja od vesti da imamo još jednu podvrstu crypto virusa. Da li će ostali napisati svoje iskupljenje i time pokušati da operu sav užas koji su napravili ili je posredi demonstracija sile sajber terorista, možda nikada nećemo saznati.

Nikola Radovanović
HelpDisc

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.