WD Blue, WD Green, WD Purple…Kakva je razlika između ovih diskova?

Da biste odabrali pravi hard disk za vaše potrebe morate biti upoznati sa svim mogućim opcijama.

Proizvođači hard diskova, o kojima smo pisali ranije, napravili su razlike između hard diskova prema brzini čitanja/pisanja, kapacitetu, veličini keš memorije, ceni itd.

Western digital diskovi, odnosno WD diskovi imaju veliku raznovrsnost modela, sto omogućava kvalitetniji i precizniji odabir proizvoda, shodno potrebama korisnika.

Diskovi koji se danas nalaze u ponudi su: WD Black, WD Blue, WD Red, WD Red Pro, WD Green, WD Gold i WD Purple.

helpdisc-diskoviWD hard diskovi

WD Blue je pogodan za prosečne korisnike, ima odličan performans i pouzdan je, a uz to je najjeftiniji. Ne postoji ništa u čemu je ovaj disk najbolji jer je odličan u svemu. WD Blue drajvovi imaju kapacitet izmedju 250BG i 6TB, u zavisnosti od modela. Njihova najveća mana je prosečna veličina keš memorije (16MB-64MB).

WD Green se smatra slabijom verzijom WD Blue diskova. Ima manji kapacitet i sporiji je, ali je istovremeno najekonomicniji od svih drajvova. Uz ovaj disk je najveća ušteda energije, ali razlika između performansa WD Greena i WD Blue je znatna.

WD Black može da radi sve sto i WD Blue, samo bolje. Njegova jedina mana je da se dosta zagreva, uz činjenicu da je bučan, ali ona nije vezana za performans i kvalitet drajva. Za razliku od WD Blue-a, ima keš od 128MB, kao i 5 godina garancije. RPM (rotacija po minutu) svih drajvova je 7200, sto znači da je izuzetno brz pri pisanju i čitanju podataka.

Ovaj disk je odlican za gejmere i dizajnere, kojima je potreban dobar performans i veliki memorijski kapacitet (500GB–6TB).

WD Red i WD Red Pro su optimizovani za čitanje podataka, i samim tim je brzina pisanja podataka dosta spora. Takođe su jedini drajvovi koji su kompatabilni sa najpopularnijim verzijama NAS (Network Assisted Storage) sistema.

WD Red ima 5400 RPM sto je dosta manje od WD Red Pro-a, ciji RPM iznosi 7200, ali ima veći memorijski kapacitet. Najveća moguća memorija WD Red-a je 8TB, dok je kod WD Red Pro-a to 6TB. Podaci sa diskova se čuvaju u mreži, tako da nekoliko korisnika može da im pristupi i čita ih u isto vreme.

WD Purlple ima suprotnu upotrebu od WD Red-a. On ima izuzetnu brzinu pisanja, ali znatno slabiju brzinu čitanja podataka. Poznati su i kao “surveillance” diskovi, jer se najčešće koriste za nadzor. To je zato što mogu da izdrže celodnevan rad tokom dugih perioda, i imaju veliki memorijski kapacitet (do 8TB). Dosta su skuplji od do sada pomenutih diskova.

WD Gold je najdraži disk data centara. Moze da izdrži i do 550TB prometa podataka godišnje, kao i 2 miliona sati MTBF (Mean Time Between Failures), odnosno koliko vremena može neometano da radi.

Sve verzije diska imaju 7200 RPM, a memorija mu varira izmedju 250GB i 6TB. Uz izuzetan performans i 5 godina garancije, ovaj disk je najskuplji na tržištu.

Mihailo Stanojević
HelpDisc

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.