Kako proveriti Seagate hard disk?

Backup i provera rada hard diska je nešto što bi svako od nas, svakodnevnih korisnika laptop i desktop računara, trebalo redovno da obavlja.

Ovde nije pitanje da li će hard disk otkazati, već se radi o spremnosti da se podaci sačuvaju kada do toga dođe.

U želji da pomognemo našim čitaocima da preventivno testiraju svoje hard diskove, napisali smo članak Testirajte svoj hard disk gde smo ukratko objasnili besplatan program pod nazivom HD Sentinel i pružili uputstvo za brz proveru nekih osnovnih parametara i funkcionalnosti diskova.

Prateći tu logiku, u ovom članku želimo da pružimo uputstvo za testiranje hard diskova pomoću alata koje su inicijalno lansirali njihovi proizvođači.

U jednom o prethodnih članaka pisali smo o istoriji proizvođača hard diskova gde smo naveli da je trenutno postoje 3 kompanije koje proizvode ove uređaje – Western Digital, Seagate i Toshiba.

Kako Toshiba drži manji deo tržišta, većina novih hard diskova danas se nose oznaku Western Digital i Seagate. Ovo znači da je velika verovatnoća da vaš hard disk, ukoliko nije stariji od desetak godina, nosi oznaku baš ovih kompanija.

Neki brendovi koji su kupljeni od strane ove dve kompanije zadržali su svoja imena, npr. Samsung i HGST, ali su svakako vlasništvo Seagate ili Western Digital-a.

U tekstu u nastavku pružićemo uvid u prvi alat koji je posvećen analizi Seagate hard diskova, a u drugom članku pisaćemo o alatu za WD diskove.

 

SeaTools – Program za proveru rada vašeg Seagate hard diska

 

Seagate je jedna od najvećih kompanija u industriji kompjuterskih komponenti. Proizvodni program im je usmeren na proizvodnju internih i eksternih nosača memorije – hard diskova, SSD-a i sistema za Data centre.

Pored proizvoda, Seagate nudi i data recovery usluge, a na stranici Software downloads nudi i besplatan softver SeaTool koji služi za proveru rada prvenstveno Seagate, Maxtor i Samsung hard diskova, ali i diskova drugih proizvođača.


SeaTool-program-za-testiranje-hard-diskaPočetni prozor SeaTool (kliknite za uvećanje)

Instalacija je brza i traje par minuta, a nakon pokretanja SeaTool-a prikazuje se spisak svih uređaja u računaru.

Za svaki uređaj prikazuje se tip, model, verzija firmware-a, mogućnost za testiranje i polje za status testa.

Modeli Seagate hard diskova počinju sa oznakom ST, pa ih možete obeležiti za testiranje.

Nakon što obeležite željeni disk pojaviće se mogućnost izbora testa u kartici Basic:

SeaTool-provera-Basic-testsIzbor testa (kliknite za uvećanje)

Dostupni testovi:

Fix All – Postoji Fix All Fast i Fix All Long. Ove funkcije popravljaju oštećene sektore (bad sectors), pa je neophodno da napravite backup pre nego sto pokrenete test. 

     1. Fix all fast testom pretražuje se istoriju diska kako bi ustanovilo koji sektori su loši. Nakon što su sektori nađeni pokreće se realokacija (zamena lošeg sektora rezervnim sektorom). Ukoliko bude uspešna, softver traži sledeći bad sector, a ukoliko ne uspe test se prekida.

    2. Fix All Long testom se pokreće detaljna analiza i realokacija bad sectora, pa ovaj proces može trajati satima.

S.M.A.R.T Check – Provera da li postoje problemi u logu S.M.A.R.T – a (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology).

Short Drive Self Test – Pokreće testove koji su ugrađeni u firmware. Firmware je “mozak“ hard diska, ugrađeni softver koji upravlja svim procesima. 

Short Generic Test – Testiranje više različitih delova diska. Ovaj test je sličan Short Drive Self testu, s tim što ne zahteva pokretanje specijalnih funkcija firmware-a. 

Long Generic – Testiranje svako sektora pojedinačno, može potrajati i satima, sve zavisi od brzine i kapaciteta diska.

SeaTool-provera-SMARTZavršen test (kliknite za uvećanje)

Nakon završenog testa možete videti status u krajnje desnoj koloni.

Moguće dijagnoze su:

– PASS
– FAIL
– ABORTED

Kao što je pomenuto, za pojedine testove je potrebno da se napravi backup kako ne bi došlo do gubitka podataka prilikom procesa realokacije.

 

Napredni testovi i funkcije za proveru hard diskova

 

Pored Basic testova, SeaTools poseduje neke interesantne testove i funkcije koje je moguće iskoristiti.

Jedan od takvih testova je Spin Down.

Ovaj test pomaže da se utvdi izvor zvuka ukoliko postoji sumnja da dolazi iz diska.

Spind down postepeno uvodi disk u potpuno smireno stanja rada smanjujuci broj obrtaja kako bi korisnik mogao da utvrdi da odakle zvuk dolazi. Ukoliko se i sumnjiv zvuk utiša, to je onda znak da postoji problem sa diskom – neispravne glave, problem sa elektronikom ili motorom.

Ukoliko se zvuk i dalje čuje, to može značiti da je neka druga komponenta (kuler, procesor, napajanje…) u pitanju.

Set Max LBA je napredna funkcija koja omogućava definisanje maksimalnog broja slobodnih sektora za upis podataka. Ovom opcijom se može smanjiti ili povećati kapacitet diska ukoliko je prethodno smanjen.

Ostale napredne opcije tiču se brisanja podataka – upisivanje nule po svim sektorima, upisivanje nula sektorima u određenom opsegu, brisanje ključa za enkripciju…

 

Zaključak

 

SeaTools je koristan program koji može uraditi brzo testiranje hard diska i upozoriti na potencijlane probleme. 

Pokretanjem određenih funkcija mogu se privremeno popraviti nedostaci hard diska, ali to ne znači da je problem rešen i da će disk raditi bez problema.

Svaki, pa i najmanji problem koji se ukloni treba shvatiti kao znak da je disk možda izgubio standardne performanse i da je potrebno zameniti uređaj na vreme.

 

Miloš Gizdovski,
Marketing menadžer,
HelpDisc doo

 

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.