FUSION DRIVE

Fusion Drive

Sada već možemo reći davne 2012. godine, tokom svog WWDC eventa, Apple je predstavio ovaj “revolucionarni” način za skladištenje podataka tzv. Fusion drive.
Opšte poznato je da je flash memorija višestruko brža od mehaničkih diskova kada se radi o upisu, ili čitanju podataka.
Fusion Drive je ništa drugo no simbioza, spoj, ili kombinacija flash memorije i tradicionalnog mehaničkog diska u jednu logičku celinu.
OSX operativni sistem upravlja ovom logičkom celinom i njenim sadržajem tako što sadržaj kome se najčešće pristupa, bilo da je to primera radi neka aplikacija, ili neka datoteka on ga alocira na deo Fusion Drive za koji je zaduzen SSD. Cilj je da sam operativni sistem automatski optimizuje i alocira sadržaj kome korisnik češće pristupa na flash deo memorije radi bržeg pristupa u vidu upisa, ili čitanja.

3

Nekoliko činjenica u vezi sa Fusion Drive:

Fusion Drive nije RAID sistem u klasičnom smislu
⁃ SSD i Hard Disk su spojeni u jednu logičku celinu kojom upravlja OSX
⁃ Deo sadržaja na disku kojem se češće pristupa je lociran SSD, a ostatak kome se ređe pristupa je lociran na Hard Disk
⁃ Fusion Drive ne može da funkcioniše ukoliko se jedan od diskova ukloni iz ove logičke celine

Ok, danas je 2021. a Fusion Drive kao tehnologija nije nešto baš novo, nije nešto za šta smo prvi put čuli, pa zašto onda ovo pišemo?
Radi se o tome da nam se u poslednje vreme javljaju korisnici kojima je potrebna usluga spašavanja podataka sa računara koji koriste Fusion Drive, čega klijenti nisu svesni.

02

01

Pri dostavi uređaja u servis isporuče nam samo jedan disk (obično Hard Disk otkaže), vodeći se mišlju da je to sasvim dovoljno da bismo podatke spasili.
Potpuno zanemarujući činjenicu da je nama neophodno da imamo oba diska da bismo povratili celinu nazad i pokušali spasavanje podataka.
Da situacija ume da se dodatno zakomplikuje i da podaci odu u nepovrat u prilog govori činjenica da neki korisnici toliko požure i odmah odu u PC servis gde im zamene Hard Disk, a ostave SSD, zatim inicijalizuju iznova Fusion Drive, takoreći naprave novi Fusion Drive čime potpuno pregaze postojeće podatke na SSD i ubiju svaku dalju nadu da se podaci mogu spasiti. A nama donesu Hard disk, dovedu nas u situaciju gde su nam potpuno vezane ruke i ne možemo nikako da im pomognemo.

Iz tog razloga želimo da korisnicma Fusion Drive skrenemo pažnju na ove činjenice, edukujemo ih o arhitekturi Fusion Drive u slučaju da se nađu u situaciji u kojoj je došlo do oštećenja ove celine, da budu oprezni i imaju na umu da je neophodno da dostave oba diska, SSD i Hard Disk pre nego što može da bude kasno, ili barem sačekaju sa instalacijom novog sistema.

Janko Janićijević
Marketing menadžer
HelpDisc

 

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.