Helpdisc – 15 godina, 30.000 diskova

HelpDisc – 15 godina , 30.000 diskova

Iako izgleda marketinški dobro, slučajno se uklopilo da u par dana obeležimo dva jubileja.
Jubileji po sebi nateraju na osvrtanje unazad i rekapitulaciju urađenog, ali i unose dozu opreza za ono što dolazi.
Počeli smo sa diskovima i CD-ovima, preko fleševa i SSD-ova sasvim sigurno idemo ka mobilnim uređajima i tabletima kao isključivim nosiocima podataka.
U ovih deceniju ipo svašta se promenilo. Tehnika je nekako “smršala”, telefoni i monitori su postali tanji a hard diskovi ogromni, a fizički isti. SSD-ovi su konačno zaživeli, ali ne i zamenili najmasovniji nosač podataka.
Više, jače, bolje tera na razvoj i unapređenje, time neminovno do uspona i propadanja.
Kada smo počeli kao HelpDisc da spasavamo podatke imali smo uređaje od firmi kao što su Conner, Quantum, Maxtor, Seagate, Fujitsu, Toshiba, IBM, Hitachi … i sigurno još po neki kojeg ne mogu da se setim.
Za sve ovo vreme knjiga je spala na dva slova. Na Seagate i Western Digital. Iako su oba aktera imali po više serija za zaborav konkurente su ipak pobedili kapitalom, a ne kvalitetom.

 

IMG_1833 4

 

Nisu se samo promenili nosači podataka, promenio se i način na koji ljudi generišu svoj digitali trag.
Nekada smo spasavali mailove, filmove, mp3 fajlove i galerija slučajeva, sada uglavnom privatne fotografije i poslovne podatke koje korisnici nisu radi da dele sa Google-om.
Nekada je zaštita podataka predstavljala disk zaključan u sefu, dok se sada šifra za otključavanje kripcije krije u tom istom sefu.
Masovna upotreba interneta postala je pravi raj za viruse.
Virusi koje smo nekada viđali sada izgledaju kao blaga prehlada u odnosu na epidemiju kripto virusa.
Hakeri su počeli da koriste ogromnu neiskorišćenost kompjuterskih sistema i njihovu snagu protiv nas.
Dok je hard disk orao kao ferguson uz krčevinu, nije bilo šanse da ne primetimo da nam nešto kriptuje podatke.
Ovih dana, hakeri kojima više nije dovoljna satisfakcija da umeju, nečujno menjaju sadržaj naših fajlova za koji traže otkup, istom onom tehnologijom koja je napravljena da te iste podatke zaštiti.

Nije se samo tehnika promenila, i mi smo porasli. Osamostalili se, postali smo najveći outsource partner za mnoge evropske firme koje se bave spasavanjem podataka. Napravili smo tim koji probleme vidi kao izazove, a rešavanje izazova vidi kao način življenja.

Kakve sve izazove život I rad spremaju , nadamo se bez korone I respiratora.

Hvala na pažnji, budite odgovorni. Radite backup

Nikola Radovanović

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.