Spasavanje podataka nakon 15 godina skladištenja

Nedavno smo podelili blog o hard disku koji je postao „povratnik“, vršeći tri posete tokom perioda od 11 godina pre nego što je konačno dobio odobrenje za proces oporavka podataka. Sada imamo još jedan fascinantan slučaj da podelimo – hard disk ostavljen kod nas čak pre 15 godina!

U decembru 2023, klijent nas je kontaktirao navodeći da nam je predao hard disk 2006. godine. Nakon 17 godina, izrazili su spremnost da pokrenu proces oporavka podataka. Klijent nije imao dodatnih informacija o uređaju i nije posedovao naš obrazac na papiru. Međutim, priložili su fotografiju na kojoj se vidi serijski broj diska. Takođe, na slici se videla naša nalepnica sa brojem posla 731 i godinom prijema uređaja 2008.

Nažalost, hard disk nismo pronašli u našoj bazi uređaja, a situaciju su dodatno komplikovale tri selidbe preduzeća, dva preuređenja baze podataka i veliki broj akumuliranih rezervnih uređaja u proteklih 15 godina.

Kako posedujemo malu zalihu uređaja koje ne koristimo i koji nisu zavedeni u trenutnoj bazi, ručna pretraga nas je brzo dovela do pronalaska ovog famoznog hard diska. Uređaj sa brojem posla 731/08, primljen pre 15 godina i 44.342 poslova unazad, prošao je kroz tri potpune selidbe i pronađen je skriven u fijoci. Ovo trijumfalno otkriće donelo je radost i olakšanje kako našem timu, tako i strpljivom klijentu.

Nakon što smo podelili neverovatne vesti sa srećnim klijentom, sproveli smo dijagnostiku na ovom zrelom uređaju, otkrivajući da je neispavno predpojačalo magnetnih glava (preamp).

(izgorelo predpojačalo na magnetnim glavama)

Sa zelenim svetlom za nastavak, naši vešti inženjeri uspešno su zamenili oštećene komponente i spasili preko 90% ključnih podataka.

Ova priča ističe nepredvidivu i često fascinantnu prirodu oporavka podataka, ostavljajući nas s dubokim poštovanjem prema pričama usađenim u svakom hard disku s kojim se susrećemo. Nije samo reč o oporavku podataka, reč je o oživljavanju sećanja i osiguravanju da čak i najstariji komadi tehnologije imaju priliku ponovno ispričati svoje priče.

HelpDisc D.O.O.

Ivan Aracki

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.