Višestruki povratnik

Godine 2012. problematični hard disk sleteo je na naše radne stolove, njegovi podaci naizgled izgubljeni u digitalnom bespuću. Nakon obimne dijagnostike, identifikovali smo osnovni problem: loše glave. Nažalost, kupac je bio primoran da odustane od procesa spasavanja podataka zbog finansijskih ograničenja, s namerom da se vrati u što kraćem roku.

Skok unapred do 2018. godine, kada se isti hard disk ponovo pojavio na našem stolu. Ponovili smo dijagnostiku i, bez iznenađenja, problem je ostao isti – glave diska i dalje su bile u kvaru. Ipak, kupac je neočekivano odustao od procedure spasavanja podataka, tvrdeći da je disk koji je prvobitno predao pogrešan, i obećavajući brz povratak s drugim diskom.

Sada, u 2023. godini, ovaj uporni hard disk ostvario je svoj trijumfalni, treći povratak, a mi smo bili spremni kao i uvek. Po treći put sproveli smo sveobuhvatnu dijagnostičku analizu diska, koja je, očekivano, dala iste rezultate – neispravne magnetne glave. Međutim, ovog puta smo konačno dobili odobrenje klijenta da pristupimo procesu spasavanja podataka sa ovog diska. Neispravne glave su zamenjene i podaci koji su dugo bili zarobljeni unutar diska napokon su ugledali svetlost dana. Bez obzira na put koji je prešao i izazove sa kojima se ovaj disk suočio, postigli smo izvanredan rezultat spasavanjem 100% podataka, dokazavši da u oblasti spasavanja podataka, samo upornost donosi zadovoljavajuće rezultate.

 

Ivan Aracki

HelpDisc D.O.O.

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.