Dinosaurus u HelpDisc-u

Da li možete da zamislite hard disk na koji može da stane svega 20-ak fotografija visoke rezolucije, 10-ak pesama u mp3 formatu, svega nekoliko većih word dokumenata?

Godine u IT-u deluju kao decenije. Pre samo petnaestak godina diskovi su bili mnogo drugačiji i oko 1000 puta manjeg kapaciteta. Ponekad nas iznenadi po neki “dinosaurus” – u ljudskim godinama sada bi mogao da polaže vožnju, a u informatičkim je – dinosaurus. Ovaj dinosaurus stigao nam je na spasavanje i iz senke zaborava podsetio nas kako je to nekad izgledalo…

quantum-prodrive-LPS-52mb

Slika 1 – Quantum ProDrive 52 AT

Na slici je hard disk Quantum ProDrive 52 AT sa kapacitetom od 52MB.

Brzina okretanja ploča: 3662 RPM
Brzina pristupa: 4 MB/s
Broj glava: 2
Broj ploča: 1

Interesantna stvar kod ovog diska je ta što se njegova servisna zona ne nalazi na samoj ploči diska (kao kod modernih diskova), već na posebnoj “traci”. Ova “traka” smeštena je takođe na samom aktuatoru glave i pomera se zajedno sa glavama. Pogledajte video klip kako izgleda rad ovog diska na sledećem video klipu:

Disk je radio u jednoj industrijskoj mašini u fabričkoj hali punih 15 godina bez gašenja – sve ove godine bez ijednog otkaza. Možda ne bi ni pokazao grešku da mašina nije morala biti premeštena i, tom prilikom, ugašena.

Quantum-ProDrive-LPS-52mb-Otvoren

Slika 2 – Quantum ProDrive 52 AT sa skinutim poklopcem

Godine rada nisu ostavile traga na kvalitet magnetnog zapisa. Operativni i fajl sistem rade bez greške. Ono što je uslovilo neispravnost ovog diska je na naše iznenađenje bio ležaj pokretača glaveaktuatora. Elektronika daje signal kroz kalem u stalnom magnetnom polju i pokušava da pomeri glavu na sektor za pocetak kalibracije. Ležaj nema opterećenja ali godine i temperatura učinii su svoje. Ležaj je klasičan, kuglični, i njegova kalcifikacija se tokom vremena oštetila.

Rešenje ovog problema bilo je vrlo jednostavno – pomoći glavi da okrene preko oštećene kuglice u ležaju. Disk se nakon toga vrlo brzo kalibrisao i funkcionisao savršeno… do sledećeg gašenja…

HelpDisc

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.