Micro SD mališan kapaciteta 400 GB

Nedavno nam je na dijagnozu kvara stigla veoma zanimljiva micro SD kartica. U pitanju je SanDisk Ultra® microSDXC UHS-I od 400 GB.

Interesantno je to što je u pitanju uređaj malih dimenzija, ali ogromnog kapaciteta. Ova micro sd kartica je bila jedna od prvih s kapacitetom većim od 256 GB. I donela je korisnicima znatno širi spektar mogućnosti za skladištenje i prenos podataka. Kada se pojavila, 2017. godine, prosečan kapacitet hard diskova bio je između 1-2 terabajta. U to vreme, SSD uređaji „težili“ su u proseku tek između 256 GB i 512 GB.

Iako se pomenuti uređaji razlikuju po svojoj nameni i funkciji vidi se da je, u svoje vreme, ova micro sd kartica korisnicima nudila više skladišnog prostora od prosečnog SSD-a. Takođe, bila je kompaktnija, što je značajno olakšalo prenos podataka sa jednog uređaja na drugi. Uz to, odgovarala je većini uređaja koji su podržavali microSD kartice, uključujući telefone, tablete, kamere, video gejming konzole, itd.

Micro sd kartica

SanDisk Ultra micro SD (kliknite na fotografiju za uvećani prikaz)

Micro SD problematika

Nakon što smo je primili, ustanovili smo da je kartica imala problem sa pristupom memorijskim lokacijama, koji je profesionalnom intervencijom naših inžinjera prevaziđen. Izvestan broj sektora, njih oko stotinu, nije mogao biti iščitan zbog prisustva tzv. „loših sektora“ (bad sectors).

Iz tog razloga, bili smo prinuđeni da karticu iskloniramo na PC 3000 portablu.

Ova micro sd kartica je u prethodnih 6 godina bila deo Nintendo Switch konzole i radila je besprekorno sve do pojave problema sa bad sectorima. Da su se loši sektori proširili, vlasnik bi trajno izgubio mnoštvo save fajlova iz video igara koje je igrao.

Uspešnom intervencijom naših inženjera, spašeno je preko 140gb podataka a zatim je sav sadržaj iskopiran i vraćen zadovoljnom vlasniku.

micro sd

SD kartica na PC 3000 portablu  (kliknite na fotografiju za uvećani prikaz)

Kao što smo u jednom od ranijih tekstova objasnili, micro sd kartice nisu pouzdani čuvari podataka. Naročito u poređenju sa drugim oblicima skladištenja poput SSD-a ili eksternih hard diskova. Ove kartice mogu biti podložne raznim problemima poput brisanja podataka, oštećenja fajlova ili oštećenja same kartice. Stoga se preporučuje redovno pravljenje sigurnosnih kopija podataka sa mikro SD kartica i njihovo skladištenje na drugim, pouzdanijim medijima.

U slučaju da i Vi imate sličan problem ili ste obrisali sadržaj sa svoje micro sd kartice, kontaktirajte nas i dobićete brzu i profesionalnu procenu kvara, potpuno besplatno.

Potrebno vam je spasavanje
podataka sa SSD uređaja?

Naši data recovery inženjeri za spasavanje podataka koriste najsavremenije softvere i pomoćne alate koje smo sami razvili u okviru brenda HddSurgery. Zato, ukoliko ste izgubili važne podatke, pozovite nas ili prijavite posao u Korisničkom servisu našeg sajta.